niedziela, 25 marca 2012

Makaron z fasolką i oliwkami - na ostro!

On uwielbia mieszać na patelni, szczególnie makaron z sosami. Dlatego Ona dziwiła się, gdy na jeden z obiadów On zaserwował Jej makaron sosem jedynie oblany. To była ostra jazda!



Składniki
makaron rurki
10 dag fasolki szparagowej

garść drobno posiekanych i kilka sztuk przekrojonych na pół czarnych oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 plastry żółtego sera
sos:
puszka pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
5 ząbków czosnku
1 łyżka oleju
1 czubata łyżka sosu sriracha extra hot
szczypta chili w płatkach
1 łyżka cukru
sól
olej

Najpierw On przygotował sos. Zmiksował w blenderze czosnek z pomidorami, koncentratem i sosem sriracha. Przelał sos do garnka (On każe dodać, że do rondelka z misiem). Dorzucił posiekane drobno oliwki i odrobinę soli oraz cukier. Mieszają,c podgrzał i ostawił na godzinę. Co On robił w tym czasie, nie wiadomo, ale po godzinie ugotował makaron.

Na rozgrzaną patelnię wrzucił fasolkę, kilka przekrojonych na pół oliwek


i ugotowany makaron oraz natkę pietruszki.


 Mieszając, podsmażał chwilę.


Rozłożył na talerze.


i polał ostrym sosem.


Na koniec posypał utartym serem.


Danie Ją zachwyciło szczególnie niesamowitym połączeniem ostrości ze słodyczą. Dodatkowo urzekły ją kontrastowe barwy składników. Ona już wypatruje fasolki, którą będzie można dorzucić do podsmażonych rurek.

Przepis bierze udział w akcji

1 komentarz:

  1. Wygląda superapetycznie! A ta fasolka to taka surowa podsmażona? Czy jakaś konserwowa?

    OdpowiedzUsuń

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!