Postanowili przerobić chwast na danie godne królów. Trochę to trwało, ale było warto.
Składniki
na ciasto
30 dag mąki pszennej
3 łyżki oleju
ok. 1/3 szklanki wody
1 szczypta soli
na farsz
2 duże pęki lebiody
1 pęczek dymki
masło
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 kulka mozzarelli
On poucinał i umył listki lebiody, łodygi wyrzucił. Dymkę poszatkował i zeszklił na maśle z dodatkiem soli oraz pieprzu. Dorzucił lebiodę i rozpoczął duszenie. Po 10 minutach dorzucił przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kolejnych 10 minutach dodał jogurt. Całość gotowa była po kolejnych 5 - maślana z lekką słodkością cebuli i pieprzna nieco - jak lubią.
Ona w tym czasie wymieszała składniki na ciasto, rozwałkowała i rozłożyła na natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszce. Nakłuła i wstawiła na 8 minut do rozgrzanego piekarnika.
Po upieczeniu spodu do tarty, On wyłożył nań uduszoną lebiodkę i pokroił mozzarellę, którą przystroił zielone danie. Całość wstawił na 30 min. do piekarnika.
Poruszone kubki smakowe rozbudziły Jego wspomnienia z dzieciństwa i wizyty u Babci. Ona zachwycała się delikatną rośliną, której nigdy nie podejrzewałaby o tak niezwykły smak.
Przepis bierze udział w akcji: