Ostatnio Ona i On na masą myśl o focacci nabierają apetytu. Robili już taką ziołową i z oliwkami. Teraz przyszedł czas na szybką focaccię z cebulą.
Składniki
50 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
3/4 szklanki wody
2 cebule
sól
oregano
czarnuszka
olej
Ona zarobiła ciasto, mieszając drożdże z przesianą mąką oraz wodą. Odstawiła w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
On cebulę skroił w piórka, a Ona rozgrzała piekarnik. Do ciasta dosypała oregano, sól oraz czarnuszkę i ułożyła je na blasze, raz po raz robiąc niewielkie wgłębienia. Rozsmarowała na cieście nieco oleju, a On posypał je cebulą. Na koniec sypnął gruboziarnistą solą.
Focaccia piekła się ok. 30 min.
Wygląda na to, że najtańsza i najbardziej aromatyczna pizza na świecie została pochłonięta.
Przepis bierze udział w akcji: