niedziela, 5 sierpnia 2012

Szybka zupa-krem z cukinii

Ona i On przerabiają cukinię na pyszne dodatki do makaronu (z pijanymi rodzynkami i bez), placuszki cukiniowe, leczo albo zapiekankę z mozzarellą. Przyszedł czas na kremową zupę. Idealną, gdy czasu na przygotowania mało, a i apetyt w czasie upałów nieco mniejszy.


Składniki
1,5 szklanki bulionu
1 duża cukinia
2 małe marchwie
1 cebula
2 ząbki czosnku
masło
sól
pieprz
grzanki

Ona cebulę poszatkowała i podsmażyła na maśle. Dodała przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Cukinię i marchew obrała i pokroiła w kostkę, po czym dorzuciła na patelnię. Po paru minutach dolała podgrzany wcześniej bulion i gotowała do miękkości.

Całość przełożyła do blendera i zmiksowała na kremową zupę.


Podała z grzankami. Dla niego smak cukinii nie do rozpoznania, ale zamówił już kolejną porcję;)