wtorek, 28 sierpnia 2012

Drożdżowe łódeczki ze szpinakiem

Na początku były łódeczki z mielonym i warzywami. Dopiero później przyszły te ze szpinakiem. O pierwszych Ona jeszcze nie zdążyła napisać na blogu, gdy już i drugie Ona i On już wciągnęli z apetytem.

Przepis prosty - receptura na drożdżowe ciasto opanowana, a dawka duszonego szpinaku tylko czeka na przerobienie. Drożdżowe łódeczki będą więc jak znalazł.


Składniki
farsz:
30 dag duszonego szpinaku (jeśli nie masz - uduś dziada na maśle z dodatkiem czosnku, dymki, soli i pieprzu; dodaj śmietanę, jogurt lub ser, jeśli masz ochotę)
ciasto na pizzę: 
40 dag mąki pszennej
35 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
 ok. 1 szklanka wody

W pierwszej kolejności Ona przygotowuje ciasto drożdżowe: w szklance drożdże kruszy, cukrem zasypuje i odrobiną wody zalewa. Miesza. Do miski wsypuje 1/3 porcji mąki, dolewa drożdże, miesza. Dosypuje sól, dolewa olej, miesza. Dosypuje resztę mąki - dolewa wodę. Zarabia i zostawia do wyrośnięcia - ok. 20 min.

Po tym czasie ciasto dzieli na 6 części, każdą rozwałkowuje i na nie do końca okrągłym (nie w tym rzecz!) placku układa farsz (uważa, by nie był wodnisty).

Następnie skleja boki łódeczki, pomagając sobie nieco widelcem i na blaszce układa.

Do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut - do zarumienienia ciasta - wkłada.


Serwuje z kubkiem kremowej pomidorówki.

 

On zajada się z apetytem, a Ona już planuje opisać łódeczki z mielonym i warzywami - też pychota!