sobota, 19 maja 2012

Krakersy serowe - to chrupię!

Zamiast zajadać się kupnymi paluszkami, Ona piecze własne domowe paluszki na bazie ciasta z tarty. Podobnie rzecz ma się z precelkami, które Ona zawija sama.To sposób na wykorzystanie resztek ciasta, ale takie specjalnie na domowe krakersy Ona przygotowuje oddzielnie.

Składniki
20 dag mąki
3 dag masła
1/3 szklanki mleka
2 dag twardego sera
1 łyżeczka soli
kminek
ostra papryka w proszku

Ona przesiewa mąkę, dodaje pokrojone zimne masło, zarabia. Dorzuca starty ser i sól. Stopniowo dolewa mleko i zarabia.
Ciasto powinno być dość gęste. Na posypanym mąką stole wałkuje je dość cienko i wykrawa kopnięte kwadraty. Obsypuje je papryką lub kminkiem.
Piecze w rozgrzanym piekarniku od 15-20 minut.


On i Jej Brat wcinają je z apetytem i z.. ostrymi sosami.

Przepis bierze udział w akcji:

9 komentarzy:

  1. a pozwolę sobie je niebawem przetestować bo bardzo lubię krakersy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo sama nie robiłam krakersów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był dla mnie pierwszy raz, wyszło całkiem nieźle, tylko.. chciałoby się więcej:)

      Usuń
  3. dla mnie bomba! chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tymczasem zapraszamy do częstowania się!

      Usuń
  4. Domowe krakersy wymiatają! Serowych nie robiłam, ale na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dają specyficzny smak i zapach:)

      Usuń

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!