Zamiast zajadać się kupnymi paluszkami, Ona piecze własne domowe paluszki na bazie ciasta z tarty. Podobnie rzecz ma się z precelkami, które Ona zawija sama.To sposób na wykorzystanie resztek ciasta, ale takie specjalnie na domowe krakersy Ona przygotowuje oddzielnie.
Składniki
20 dag mąki
3 dag masła
1/3 szklanki mleka
2 dag twardego sera
1 łyżeczka soli
kminek
ostra papryka w proszku
Ona przesiewa mąkę, dodaje pokrojone zimne masło, zarabia. Dorzuca starty ser i sól. Stopniowo dolewa mleko i zarabia.
Ciasto powinno być dość gęste. Na posypanym mąką stole wałkuje je dość cienko i wykrawa kopnięte kwadraty. Obsypuje je papryką lub kminkiem.
Piecze w rozgrzanym piekarniku od 15-20 minut.
On i Jej Brat wcinają je z apetytem i z.. ostrymi sosami.
Przepis bierze udział w akcji:
a pozwolę sobie je niebawem przetestować bo bardzo lubię krakersy :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuńzrobiłam, niebawem będą na blogu :)
UsuńOoo sama nie robiłam krakersów :)
OdpowiedzUsuńTo był dla mnie pierwszy raz, wyszło całkiem nieźle, tylko.. chciałoby się więcej:)
Usuńdla mnie bomba! chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńTymczasem zapraszamy do częstowania się!
UsuńDomowe krakersy wymiatają! Serowych nie robiłam, ale na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDają specyficzny smak i zapach:)
Usuń