niedziela, 17 czerwca 2012

Konkretna babka pojawia się w przerwie meczu

Nie ma biało-czerwonych kolorów, nie przypomina słodkiego mazurka, ale można ją przygotować w przerwie meczu albo tuż przed nim, gdy nagle zjawiają się niezapowiedziani goście.

Ona i On sięgają po nie chętniej niż po ich słodkie - owocowe lub czekoladowe odmiany. Oto wytrawne muffinki.


Składniki (10-12 szt.)
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
170 ml mleka
140 g masła (może być czosnkowe)
sól
pieprz
4 łyżki koperku
2 ząbki czosnku (1,5 łyżeczki granulowanego) - jeśli używamy zwykłego masła
10-12 kaparów (po 1 na muffinkę)

Ona na początek topi w rondlu masło. W jednej misce łączy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Do drugiej On wbija jajka, dodaje przestudzone, roztopione masło i mleko.

Do suchych składników Ona dodaje mokre, intensywnie mieszając. Na koniec dodaje sporo koperku i - jeśli Ona używa zwykłego masła - czosnek w dostępnej akurat formie.Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej pasty - w razie potrzeby Ona dodaje mleko lub mąkę.

On wykłada ciasto do foremek na wysokość 3/4. Na środku każdej babeczki układa jednego kapara. Muffinki oprósza gruboziarnistą solą.

Piecze ok. 25 minut w temperaturze 160 stopni.



 
Przepis bierze udział w akcji: