piątek, 9 marca 2012

Wiosenna tarta z brokułami

Jemu długo marzyła się tarta z brokułami. Pewnie, byłaby możliwość przygotowania takowej, gdyby tylko warzywa przeszły tzw. próbę parówki. Tymczasem gdy tylko zbliżają się do garnka do gotowania na parze, są skończone - wiadomo, że w nim wylądują. W najgorszym wypadku część z nich trafi do szybkiej sałatki.

Gdy uda się coś uratować, Ona robi tartę z brokułami.



Składniki
ciasto na tartę
1/2 brokuła
200 ml śmietany 18%
1 jajo
garść sera startego
sól
pieprz

Ona przygotowuje swoje niezawodne ciasto na tartę, a brokuły wrzuca na kilka minut na osolony wrzątek.



Warzywa kroi w mniejsze kawałki, układa na blasze


i zalewa uprzednio przygotowanym sosem (jajo roztrzepuje, dodaje śmietany, soli i pieprzu), a na koniec dorzuca ser, który On migiem ściera.


Całość piecze się ok. 35 minut - do zarumienienia masy jajeczno-serowej i lekkiego opalenia brokułów;)



Przepis bierze udział w akcji: