niedziela, 26 sierpnia 2012

Tanie bazyliowe pesto domowe

Ona i On doczekali się w tym roku pięknie wyrośniętej bazylii. Pięła się w doniczce na balkonie zachwycając także sąsiadów. Wreszcie doczekała się ścięcia. Było nieco dramatycznie, bo 3 spore łodyżki - dotychczas jedynie podszczypywane - tym razem zostały prawie całkiem ogołocone. Ona i On mieli robić pesto.


I nie, nie było to klasyczne włoskie pesto z orzeszkami pinii, parmezanem oraz oliwą. Było to polskie, tanie, niezwykle aromatyczne pesto - idealne, gdy nie chce się wyskakiwać po drogie produkty do delikatesów.


Składniki
liście z 3 łodyżek bazylii
garść słonecznika
3 łyżki oleju rzepakowego
pieprz
sól


On listki bazylii umył i wrzucił do blendera.



Ona na łyżce oleju ze szczyptą soli uprażyła słonecznik. Dorzuciła do blendera.


Miksowała całość, stopniowo dodając olej - by masa była kremowa, a także sól i pieprz - do smaku.


A potem z tego pesto Ona i On zrobili makaron - pyszny, zielony, aromatyczny.

Składniki
30 dag spagetti
8 czarnych oliwek
4 łyżki bazyliowego pesto
1 łyżka oleju 
sól

Ona i On ugotowali makaron z łyżką oleju i odrobiną soli. Ugotowany wymieszali na podgrzanej patelni z pesto. Dorzucili oliwki i zjedli z apetytem.


Przepis bierze udział w akcji:
Domowy Wyrób