czwartek, 17 maja 2012

Ekstrakt pełen wanilii

Ona czasem sięga po cukier wanilinowy do deserów. Z prawdziwą wanilią wiadomo - nie zawsze jest pod ręką, a jeśli już to na pewno w nieporównywanie wyższej cenie. Choć prawda jest taka, że to kwestia dobrego zainwestowania: w kilo białego kryształu i dwie niezłe laski.

Podobnie jest w prawdziwym ekstraktem waniliowym, którego przygotowanie trwa chwilę, jakość jest rewelacyjna, a cena wcale nie taka wysoka.

Składniki
1 laska wanilii
75 ml wódki

Ona laskę wanilii przekrawa wzdłuż, ale nie do końca.

 

Gdy ta ułamuje się na długości 3/4, Ona zupełnie się tym nie przejmuje i wkłada ją do małego słoika.



Następnie zalewa wanilię alkoholem.


Odstawia słoiczek w ciemne i chłodne miejsce.

Reszta alko się nie marnuje. Tu wkracza On, który robi doskonałego drinka - sobie z pomarańczowym sokiem, Jej z napojem z czarnej porzeczki.

Po dwóch dniach Ona zagląda do szafki. Ekstrakt zmienił kolor. Ona wstrząsa delikatnie słoiczkiem i odstawia go na dłuższy czas. Za jakiś miesiąc najwcześniej wypróbuje. Już teraz pachnie intensywnie, aromatycznie, lepiej niż sztuczne ekstrakty udające wanilię. Gdy zużyje część ekstraktu Ona doleje jeszcze trochę alkoholu - taki dodatek do deserów starczy na długi czas.


Przepis bierze udział w akcji:
Potrawy 
rozgrzewająceSmakowite Prezenty