piątek, 14 września 2012

Frittata z cukinią

Gdy Ona zobaczyła gotowe danie na talerzu zachwyciła się zapachem i kolorami. Dalej było jeszcze lepiej. Z każdym ruchem widelca było coraz smaczniej i smaczniej. Chrupko, wyraźnie, syto, ale lekko jednocześnie. I choć On nie był aż tak zadowolony z wyglądu frittaty, nie narzekał długo. Zachwycił się swoim dziełem razem z Nią.


Składniki
15 dag cukinii
1 czerwona cebula
1 marchew
4 jaja
masło
odrobina mleka
sól
pieprz
chilli

On posiekał cebulę i podsmażył na maśle. Dodał do niej pokrojoną w kostkę cukinię. Następnie obrał marchewkę i pokroił w paski. Wrzucił ją na parę chwil na wrzątek, a potem dorzucił na patelnię.


W misce rozbełtał jaja, do których dosypał sól i pieprz i dolał nieco mleka. Masą zalał warzywa, po czym doprawił ostrym chilli.


Gdy jaja się ścięły, postanowił obrócić frittatę niczym puszysty omlet. Na szczęście dla Niej nie do końca się to udało. Poszarpane kawałki jajecznej masy pełne podsmażonych ale nadal chrupkich warzyw Ją zachwyciły. Właśnie w takiej wersji. Za nic nie dałaby schować ich w jasnym placku.