wtorek, 11 grudnia 2012

Świąteczne pierożki drożdżowe z kapustą i grzybami

Pierogi z wody, podsmażone czy w drożdżowym cieście? Mamine z mięsem czy owocami Ona i On lubią z wody, chętnie podsmażają te z kaszą i twarogiem, a w drożdżowe ciasto pakują czasem meksykański farsz albo kapustę z grzybami.

Ta ostatnia kombinacja idealnie nada się na Wigilię szczególnie, gdy palniki będą zajęte przez garnki i patelnie z innymi smakołykami.


Składniki
ciasto:
25 dag mąki pszennej
15 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżki masła
1 jajo
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli

farsz:
ok. 25 dag gotowej kapusty z grzybami 
lub:
20 dag kapusty kiszonej
mała garść grzybów suszonych
1 cebula
1 łyżka masła
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
woda

Ona do przygotowania pierożków wykorzystała nagotowaną wcześniej kapustę z grzybami. Pewnie gdyby nie fakt, że ma jej jeszcze pół gara, szybko zmontowałaby z podanych wyżej składników farsz dokładnie według tego przepisu.

Ciasto zarobiła równie szybko, najpierw podgotowując mleko z drożdżami, a następnie dodając je do przesianej mąki, masła, soli, cukru i jaja. Wyrobiła, zamieszała i wyszło jej.. wyszła jej.. ryba. Jak nic, prawda?


A że niewiele powiedziała, odstawiła ją do wyrośnięcia. Potem zabrała się do wałkowania. W cienkim cieście wykrawała szklanką okręgi. Na środek każdego nakładała nieco farszu


i zaklejała.  

Pierożki układała na natłuszczonej blaszce i wstawiła do piekarnika. Po ok. 20 minutach przewróciła je na drugą stronę i jeszcze nieco zarumieniła.


On wciągnął kilka - jeszcze na stojąco;)


Przepis bierze udział w akcji:
Wonderful dream!