czwartek, 5 września 2013

Aromatyczna tarta z pieczarkami

Gdyby Ona i On mieli nadać sobie kulinarne imiona, to na pewno oboje byliby Tartą. On z botwinką albo szprotkami i karmelizowaną cebulą, Ona z wędzoną rybą albo dynią. Dziś w szranki ze znanymi smakami staje tarta z pieczarkami, do której inspirację znaleźli tu. Plasuje się wysoko!

Składniki
na ciasto
35 dag mąki pszennej
2 łyżki oleju
szczypta soli
tymianek
oregano
ok. 0,5 szklanki wody
na farsz
30 dag pieczarek
1 por
masło
sól
pieprz
1,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej

Ona połączyła składniki na ciasto, rozwałkowała i ułożyła na natłuszczonej i posypanej bułką tartą blasze. Wstawiła do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut.


Na patelni roztopiła 2 łyżki masła, poddusiła pokrojony por, dorzuciła pokrojone w kostkę pieczarki.



 
Przyprawiła solą i pieprzem. Podsmażyła chwilę. Wystudzone wyłożyła na również niezbyt gorące już ciasto.


W rondlu roztopiła 2 łyżki masła, dodała 2 łyżki mąki i dolała 1,5 szklanki mleka. Do mieszania zaangażowała Brata. Gdy sos był gęsty, wylała go na pieczarkach.

Tak przygotowaną tartę włożyła do piekarnika na prawie godzinę - o jakiś kwadrans za długo, ale i ciasto i wierzchnia warstwa były niezwykle apetycznie przyrumienione i tarta zrobiła bardzo pozytywne wrażenie na rodzinnych kubkach smakowych.