Składniki
ciasto:
40 dag mąki pszennej
3 łyżki oleju
szczypta soli
woda (tyle, by wyrobić ciasto)
farsz:
1/3 małej dyni
ser gorgonzola lub rokpol
200 ml jogurtu naturalnego
2 jaja
1 ząbek czosnku
olej
sól
pieprz
Ona z podanych składników zarobiła ciasto. Rozwałkowane ułożyła na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formie, nakłuła i wstawiła na ok. 8 minut do rozgrzanego piekarnika.
Dynię umyła, pozbawiła pestek, obrała ze skóry, a twardy miąższ pokroiła w kostkę.
Warzywo wrzuciła na olej i podsmażyła. Na koniec dorzuciła przeciśnięty przez praskę czosnek.
W misce rozbełtała jaja, dosypała sól i pieprz, wlała jogurt.
Na podpieczony spód Ona wyłożyła podsmażoną dynię oraz kawałki sera.
Całość zalała jajeczno-jogurtową masą i wstawiła do rozgrzanego piekarnika na ok. pół godziny.
Poczekała, aż wierzch tarty apetycznie się przyrumienił i wtedy zaserwowała ją na obiad.
Było smacznie. A po dalszych zamówieniach możecie domyślić się Jego reakcji na wypiek.

Fantastyczne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie, że autentycznie zgłodniałam! Mam tylko zawsze problem z obieraniem dyni... ale tym razem warto będzie się potrudzić.
OdpowiedzUsuńPs. Wszystkiego najpiękniejszego! :)
a ciasto mimo wcześniejszego pieczenia nie robi się zakalcowate? mi tak się zrobilo i od tego czasu ide po najmniejszej linii oporu i kupuje gotowe francuskie...a jutro przyjezdzaja teściowie to zrobie tarte z grzybami mniam mniam, na zimno z sałatka;)
OdpowiedzUsuń