piątek, 15 czerwca 2012

Cebula na słodko

Najpierw Ona dała szansę cebuli na kanapce z pomidorem jedzonej z widokiem na Mierzeję Wiślaną. Później cebulka pojawiła się w risotto, zapiekankach, z towarzyszeniem pieczarek - w wytrawnych muffinkach, królowała w szpinakowym duecie i w sosie barbecue. On lubił ją od dawna, Ona jeszcze chrupała ją niepewnie.


Do czasu, gdy poznała jej karmelizowaną wersję. Cebula na słodko ale z pikantną nutą? Świetnie sprawdza się na tarcie sama i w towarzystwie szprotek. Doskonale pasuje do ciepłych tostów i jako obiadowy dodatek.


Składniki
1 cebula
1 łyżka miodu
olej
sól
pieprz
tymianek

 Ona cebulę ze łzami w oczach kroi w piórka,



na odrobinie oleju przyrumienia, doprawia solą i pieprzem. Na koniec dodaje miód, miesza intensywnie i od serca tymianku sypie. Dusi około 15 minut.


 Potem Ona robi jeszcze tartę, choć Ona i On najchętniej wyjedliby całość prosto z patelni.


Przepis bierze udział w akcji:
Potrawy 
rozgrzewające