sobota, 2 czerwca 2012

Cebulowa focaccia na weekend

Ona i On na wieczorne filmowe nasiadówki przygotowują chrupadełka specjalnego przeznaczenia. Bywają wśród nich domowe paluszki, takież precelki, szybkie krakersy, tradycyjne cebularze, polska wersja włoskich chlebków czosnkowych Oliviera, w sezonie pieczone pestki dyni, o wytrawnych muffinkach nie zapominając.

Ostatnio Ona i On na masą myśl o focacci nabierają apetytu. Robili już taką ziołową i z oliwkami. Teraz przyszedł czas na szybką focaccię z cebulą.


Składniki
50 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
3/4 szklanki wody
2 cebule
sól
oregano
czarnuszka
olej

Ona zarobiła ciasto, mieszając drożdże z przesianą mąką oraz wodą. Odstawiła w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.

On cebulę skroił w piórka, a Ona rozgrzała piekarnik. Do ciasta dosypała oregano, sól oraz czarnuszkę i ułożyła je na blasze, raz po raz robiąc niewielkie wgłębienia. Rozsmarowała na cieście nieco oleju, a On posypał je cebulą. Na koniec sypnął gruboziarnistą solą.

Focaccia piekła się ok. 30 min.



 Wygląda na to, że najtańsza i najbardziej aromatyczna pizza na świecie została pochłonięta.

Przepis bierze udział w akcji:
Potrawy 
rozgrzewające