wtorek, 4 września 2012

Czekoladowe ciasto z cukinią

Ona na ciasto z cukinii czaiła się, odkąd Pan Stefan podzielił się pierwszymi tegorocznymi plonami. Wreszcie, gdy Ona i On przerobili warzywo na wszelkie możliwe, konkretne smaki, Ona zamknęła się w kuchni, chwyciła za ten przepis, blaszkę, mikser i zaanektowała piekarnik.

Składniki
35 dag cukinii
25 dag mąki
20 dag cukru
6 dag kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki czekoladowej soli
120 ml oleju
4 jaja

Ona utarła jaja z cukrem, a do puszystej masy dodała olej. Do drugiej miski przesiała: mąkę, dorzuciła kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i kawę rozpuszczalną. Część suchych składników dorzuciła do masy jajecznej, a do resztę wymieszała ze startą na grubych oczkach cukinią. Wszystkie składniki wymieszała i wylała na blaszkę. Wstawiła do piekarnika na przepisową godzinę, ale wyjęła po 40 minutach.



Ciasto wyszło ciekawe, murzynkowe, nieco wyrośnięte, soczyste, ale nie mokre, bezproblemowe w przygotowaniu.

Następnym razem jednak Ona podaruje sobie kawę, a doda nieco czekolady, zmniejszając ilość cukru - będzie słodko i nieco mniej wytrawnie. Idealnie wręcz!

Ona przypomina o trwającym do piątku konkursie - pierwszym na Jego i Jej blogu. Są chętni do zabawy?