Translator wujka Gugiela podpowiada, że ziemniak po gruzińsku to nic innego jak ciąg uroczych znaków: კარტოფილის
Gdyby jednak ktoś zamiast języka chciał sobie kawałek kartofla tudzież pyry podczas obiadu ułamać to bardzo proszę!
Składniki:
dowolna liczba ziemniaków
garść soli gruboziarnistej
łyżka oleju
Ziemniaki stanowiły dodatek do wczorajszego obiadu a właściwie kolacji, który to posiłek zawodowo przygotował On.
Ziemniaki wyszorował i przekroił. Na blaszce lekko wysmarowanej olejem położył warzywa (pupą w górę) i obsypał je hojnie solą. Zapiekały się godzinę.
Wyszły cudownie miękkie, pachnące ogniskiem słone ziemniaki, których ani Ona, ani On nie obierali nawet ze skórki. Pychota i prostota!
Nie wiem czy to po gruzińsku, ale takie ziemniaki często pojawiają się na moim stole. Cała rodzina za nimi przepada!
OdpowiedzUsuńO tym, że tak się nazywają też dowiedzieliśmy się niedawno:) Tylko o tym, że mówimy prozą wiedzieliśmy już od dawna;)
UsuńBrzmi fajnie i wygląda zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńMoże spróbujecie:)
Usuńrobię bardzo często, nawet nie wiedziałam, że to po gruzińku :) widać po polsku też :D
OdpowiedzUsuńKto wie, może będą jak ryba po grecku - typowo polskie;)
UsuńDaaaawno nie jadłam ziemniaczków... a takiego to bym teraz z ochotą "wciągnęła"... ah... :)
OdpowiedzUsuńI my jakoś nie za często po nie sięgamy - raczej zajadamy się makaronami, ryżami, kaszami, ale tym nie możemy się oprzeć;)
UsuńA ja kocham ziemniaki pod każdą postacią, te mnie urzekły bezwzględnie! ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się:)
UsuńMmm, chętnie wypróbuję jako wprawkę przed tegorocznymi gruzińskimi wakacjami :))
OdpowiedzUsuńOoo! Już zazdrościmy wyprawy:)
Usuń:) Nie mogę się doczekać!
UsuńSmacznego!
UsuńZiemniaki wypróbowane, pychota! :)
UsuńBardzo apetyczne i kusząco. /proszę usuncie weryfikacje słowną to utrudnia komentowanie.
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńPS. Zmiana wprowadzona:) Zapraszamy!
To się nazywa pozytywna motywacja:)
OdpowiedzUsuńPodrzucam jeszcze jedne ziemniaki po gruziński, trochę bardziej skomplikowane, ale smaczne http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/kulki-ziemniaczane-z-orzechami
OdpowiedzUsuń