niedziela, 13 maja 2012

Wiosenny twarożek - czyżby to gzik?

Najlepsza propozycja na wiosenne śniadanie to twarożek. Ma kremową konsystencję, a dodawać można do niego, co tylko dusza zapragnie. Świetnie smakuje z rzodkiewką, kolorową papryką, czasem wystarczy mu jedynie sól i pieprz. Ona pamięta pierwsze swoje kolonie, gdzie w ZSRR-wskim Grodnie zajadała się takim twarożkiem na słodko - to chyba jedyny, obok wyjadanych z pozłotka trójkątnych serków topionych i pysznych lodów w gałkach smak, który Ona pamięta z tej wyprawy..

Tym razem postawiła na wytrawny serek - ze szczypiorkiem. W Wielkopolsce zwany jest gzikiem i dodawany do ziemniaków w mundurkach. Dla Niego i dla Niej to smak nietypowy. Zdecydowanie chętniej sięgają po twarożek do kanapek.


Składniki
1 kostka półtłustego twarogu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżeczki szczypiorku
sól
pieprz

Ona twaróg w miseczce rozdrobniła, dodała jogurt, sól oraz pieprz. Wymieszała, aż uzyskał kremową konsystencję. Na koniec dodała szczypiorek i znów zamieszała.



On zachwycił się prostotą, delikatnością i tym, jak Ona twaróg doprawiła. Poprosił o jeszcze.


Przepis bierze udział w akcji: