czwartek, 31 maja 2012

Indyjskie curry z kurczakiem

Ona i On bardzo lubią indyjskie jedzenie. I choć z chęcią zanurzają nosy w takowych polskich i zagranicznych knajpkach, najbardziej lubią przygotowywane w kuchennym zaciszu, bazujące na oryginalnych przyprawach, kombinacje. Najchętniej wcinają curry z kurczakiem, tikka masalę z kalafiorem, do tego gotują ryż albo robią indyjskie placki.


Składniki
1 pierś kurczaka
200 ml jogurtu naturalnego
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki prażonej cebuli
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
kora cynamonu
2 łyżki garam masali
4 łyżeczki curry
sok z cytryny
chilli w proszku
sól
pieprz
olej

Kurczaka On kroi w kostkę i marynuje w soku z cytryny, soli i curry. Odstawia na kilka godzin.

Po tym czasie jogurt, pomidory, prażoną cebulę, czosnek oraz przyprawy (bez soli i odsypując łyżeczkę curry) wrzuca do blendera i miksuje.

Kurczaka On smaży na odrobinie oleju do kruchości, a następnie przekłada na czystą patelnię i zalewa jogurtową masą. Dorzuca korę cynamonu i pokrojoną w piórka cebulę. Pod koniec duszenia dodaje przecier pomidorowy.


Curry On podaje z niesolonym ryżem, jej naanami albo swoimi pysznymi chlebkami indyjskimi, o których już wkrótce

Przepis bierze udział w akcji:
Potrawy 
rozgrzewające