niedziela, 15 lipca 2012

Tarta z musem jabłkowym

Był już mus jabłkowy, teraz będzie upragniona tarta z jabłkami, którą On wymarzył sobie, jak tylko z działki i ogrodu nazjeżdżały do Niej i do Niego zastępy jabłek.

Składniki
ciasto:
300 g mąki pszennej
1 jajo
100 g miękkiego masła
łyżeczka cukru
1/4 szkl. wody (lub mniej/więcej - by ciasto dobrze się wyrobiło)  
farsz:
ok. 300 ml musu jabłkowego z cynamonem
mała garść rodzynek

Ona wyrobiła składniki ciasta, czasu na włożenie do lodówki nie miała, więc od razu rozłożyła je na wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszce. Wstawiła do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 min.



Do musu dodała rodzynki, a farsz ułożyła na podpieczonym cieście i wstawiła do piekarnika na kolejne 40 min. Po tym czasie utworzyła się przyrumieniona skórka, która skrywała miękki mus. On z apetytem wcinał ciasto.


Ona - choć za jabłkowymi kombinacjami w wypiekach nie przepada, spróbowała tarty z przyjemnością.