czwartek, 12 lipca 2012

Cynamonowy mus jabłkowy

Dostawa jabłek z działki zaowocowała! Ona i On wcinali je z apetytem, choć nieraz i kwaśną miną. Zapas postanowili przerobić. Nim powstał świetnie orzeźwiający latem kompot, On wymarzył sobie tartę, koniecznie z musem.



Ona do zadania, które On jej dał, zabierała się jak pies do jeża. Wszystko dlatego, że po dziś wspomina smak (a raczej jego brak) licznych blaszek, na które natrafiała w jabłeczniku ciotki.


U niej musiało być więc idealnie: słodkawo i puszyście, delikatnie i bez zbędnych przeszkadzajek.

Składniki
1 kg jabłek
3/4 szklanki cukru
4 łyżki wody
1 łyżka cynamonu

Ona jabłka umyła, obrała i pokroiła w kostkę.



Owoce wrzuciła do garnka z cukrem i wodą. Gotowała do miękkości. Na końcu dodała cynamon.



On próbował jeszcze ciepłego musu prosto z garnka. Wspominał smak ryżu z takowym musem i marzył o tarcie. Ta nadejść miała wkrótce...

Przepis bierze udział w akcji:
Potrawy 
rozgrzewające

4 komentarze:

  1. Mmmmm wygląda baaardzo apetycznie. Przypomina mi powidła jabłkowe mojej mamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, dawno już takiego musu nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. If some one desires expert view concerning blogging then i recommend him/her to visit this website, Keep up the good work.


    My web blog ... property to buy

    OdpowiedzUsuń

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!