poniedziałek, 26 marca 2012

Szybki makaron z pieczarkmi

Ona i On pozostają w temacie makaronowym - takie dania są łatwe w przygotowaniu, sycące i rzadko kto za pastą nie przepada. Ona i On lubią wciągać spagetti, kroić lasagne i wybierać z talerza małe muszelki czy przymierzać wstążki.

Jej Babcia przygotowuje świetnie smażone, dobrze posolone i posypane pieprzem pieczarki. Zapasy przechowują w zamrażarce. Wyciągają: jako dodatek do obiadu, do wytrawnych muffinek i do szybkiego makaronu. Takiego, jaki pojawia się poniżej.



Składniki
20 dag makaronu
1 szklanka pokrojonych drobno pieczarek (mogą być uprzednio podsmażone i doprawione)
1 szklanka bulionu
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
100 ml śmietany 30%
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki soku z cytryny
pieprz
sól
pietruszka
masło

Na maśle On smaży drobno posiekaną cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Następnie wsypuje pieczarki (gotowe od Jej Babci, ale równie smaczne będą surowe drobno pokrojone), podsmaża i zalewa bulionem. Gdy On odparuje połowę płynu, dorzuca paprykę, dolewa śmietanę i sok z cytryny, doprawia solą i pieprzem do smaku.

W tym czasie On gotuje makaron. Dorzuca go na patelnię i miesza. Makaron serwuje posypany natką pietruszki. Ona zajada ze smakiem, głaszcząc się po brzuchu.


Przepis bierze udział w akcji: