sobota, 11 sierpnia 2012

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino czyli spaghetti z czosnkiem, oliwą i papryką. Przepis przewijał mi się przez ręce w wielu wydawnictwach, nie tylko tych traktujących o włoskich specjałach. Jedna z najprostszych i klasycznych włoskich past. Danie chodziło za mną od dawna, jednak kopniaka dostałem podczas ostatnich wojaży po Mediolanie i zakupach w tamtejszym markecie Bennet.
Jako że danie jest bardzo proste i zawiera mało składników, warto zainwestować w te dobrej jakości.

Składniki (na jedną głowę):
100 g spaghetti
3 ząbki czosnku (jest sezon więc koniecznie polski)
4 łyżeczki pepperoni w oleju (to właśnie z Benneta, można zastąpić oliwą z oliwek + suszone chili)
1 świeża ostra papryczka, u mnie zielona Jalapeno El Tequito (rewelacja, bardzo ostra, można zastąpić świeżą pepperoni)
1 łyżka świeżej natki pietruszki
oliwa
lampka włoskiego wina


Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni podsmażamy pepperoni w oleju z czosnkiem pociętym w cienkie plasterki i drobnymi paskami świeżej papryczki. W razie potrzeby dodajemy oliwy, by czosnku nie spalić.


W zasadzie koniec. Teraz tylko wrzucamy na patelnię spaghetti i natkę pietruszki, zwiększamy ognień, intensywnie mieszając.


Białym winem dopełnić przyjemność... smacznego.


Przepis bierze udział w akcji: