piątek, 19 kwietnia 2013

Sernik kajmakowy - cudo!

Mistrzynią sernika jest Jej Mama. Wyjątkowo Ona postanowiła przygotować serowy wypiek z dodatkiem słodkiego kajmaku. Wyszedł kremowy, delikatny, słodki i rozpływający się w ustach. Mamy nie pobiła, ale wyszło nie najgorzej;)



Składniki
spód:
12 dag herbatników
3 dag masła
masa
60 dag mielonego twarogu
25 dag masy kajmakowej
5 dag masła
10 dag cukru pudru
3 jaja
2 łyżki mąki pszennej
dekoracja
15 dag masy kajmakowej
2 łyżki mleka
garść płatków migdałów

Ona ciastka rozkruszyła na pył, robiąc przy tym sporo hałasu blenderem. Wymieszała herbatniki z rozpuszczonym masłem (3 dag) i wyłożyła na spodzie tortownicy. Formę włożyła do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut.

Następnie Ona utarła cukier z 25 dag masy kajmakowej, dodała jaja, twaróg oraz mąkę. Masę przełożyła na upieczony spód i piekła ok. 50 min.

Gdy sernik ostygł, w rondlu podgrzała masę kajmakową z mlekiem, wyłożyła na ciasto i posypała uprażonymi migdałami.