środa, 26 września 2012

Jesienny deser: karmelizowane śliwki z lodami

Ona dostała smaka na śliwki. A że smak na lody ani przez chwilę Jej nie minął, postanowiła przygotować coś, co i Jego podniebienie by rozanieliło: prawdziwy jesienny, aromatyczny deser: śliwki i brzoskwinia z towarzyszeniem cynamonu i pysznych waniliowych lodów. Zainspirował Ją ten przepis.
Czas przygotowania to jakieś 7 minut. Porcja zawsze jest za mała.

Składniki
1 brzoskwinia
8 śliwek
1 łyżka masła
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
nieco startej gałki muszkatołowej
2 gałki lodów waniliowych


Ona owoce umyła i wypestkowała.




Na patelni rozpuściła masło, dodała cukier oraz przyprawy i zamieszała. Brzoskwinie i śliwki pokroiła w paski.


Wrzuciła je na patelnię i chwilę karmelizowała.  Po ok. 4 minutach, gdy puściły sok, przełożyła je do miseczek.



Do każdej nałożyła nieco waniliowych lodów.


Te momentalnie zaczęły się topić na gorących jeszcze owocach.




On spałaszował deser w mgnieniu oka. Ona nie pozostała daleko w  tyle.

Przepis bierze udział w akcji:
Potrawy rozgrzewające