sobota, 8 grudnia 2012

Kapusta z grzybami

Choć danie uchodzi za tradycyjne, tradycyjnie na wigilijnym stole ani u Niej, ani u Niego w domu się nie pojawia.
Jednak w związku z tym, że zapasów kapusty i suszonych grzybów Ona i On mają pod dostatkiem, Ona postanowiła ten duet przerobić, a potem dodać: do pierogów, kulebiaka, krokietów i drożdżowych pierożków.


Składniki
1 kg kapusty kiszonej
spora garść grzybów suszonych
4 cebule
2 łyżki masła
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
woda


Ona zapomniała namoczyć grzyby na noc w wodzie, więc zalała je wrzącą wodą i odstawiła na parę chwil. Potem z wody pozbyła się farfocli i w niej - z dodatkiem soli - ugotowała grzyby. Trwało to jakieś 20 minut. Po tym czasie grzyby wyłowiła i drobno pokroiła.

Cebulę Ona poszatkowała i przysmażyła na maśle z dodatkiem soli oraz pieprzu.


Kapustę przepłukała wodą, poszatkowała, wyjadając co dłuższe kawałki i wrzuciła do garnka. 


Dodała cebulę, grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz (do smaku) oraz wodę z gotowania grzybów. 
Całość gotowała ok. 40 minut.


Gdy kapusta się przegryzła i ostygła nafaszerowała nią kulebiaka i małe drożdżowe pierożki, ale o tym wkrótce.

Przepis bierze udział w akcji:
Wonderful dream!