Jednak w związku z tym, że zapasów kapusty i suszonych grzybów Ona i On mają pod dostatkiem, Ona postanowiła ten duet przerobić, a potem dodać: do pierogów, kulebiaka, krokietów i drożdżowych pierożków.
Składniki
1 kg kapusty kiszonej
spora garść grzybów suszonych
4 cebule
2 łyżki masła
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
woda
Ona zapomniała namoczyć grzyby na noc w wodzie, więc zalała je wrzącą wodą i odstawiła na parę chwil. Potem z wody pozbyła się farfocli i w niej - z dodatkiem soli - ugotowała grzyby. Trwało to jakieś 20 minut. Po tym czasie grzyby wyłowiła i drobno pokroiła.
Kapustę
przepłukała wodą, poszatkowała, wyjadając co dłuższe kawałki i wrzuciła do garnka.
Dodała cebulę,
grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz (do smaku) oraz
wodę z gotowania grzybów.
Całość gotowała ok. 40 minut.
Gdy kapusta się przegryzła i ostygła nafaszerowała nią kulebiaka i małe drożdżowe pierożki, ale o tym wkrótce.
Przepis bierze udział w akcji:
Przepis bierze udział w akcji:
fajne:) i wcale nie musi być na święta!!!
OdpowiedzUsuń