poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Nie wiesz, co zrobić z białkami? Upiecz pieguska!

On upiekł na tegoroczną Wielkanoc dwie piękne baby drożdżowe. Ona zachomikowała białka, które zostały po tej uczcie. Nie wiedziała tylko, co z nimi zrobić: udawaną jajecznicę czy bezy? Postawiła na trzecią opcję: pieguska, czyli ciasto z makiem na białkach. Proste, szybkie i całkiem smaczne.


Składniki
10 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maku
1szklanka cukru
1szklanka białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
lukier:
cukier puder
mleko

Ona masło rozpuściła, a białka ubiła z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodała masło, przesiała mąkę, dorzuciła mak i dodała proszek do pieczenia. Całość zmiksowała i przelała do tortownicy. Wstawiła do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 minut.



Lukier z cukru pudru i mleka przygotowała Jej Mama, nim Ona się obejrzała.