czwartek, 17 maja 2012

Ekstrakt pełen wanilii

Ona czasem sięga po cukier wanilinowy do deserów. Z prawdziwą wanilią wiadomo - nie zawsze jest pod ręką, a jeśli już to na pewno w nieporównywanie wyższej cenie. Choć prawda jest taka, że to kwestia dobrego zainwestowania: w kilo białego kryształu i dwie niezłe laski.

Podobnie jest w prawdziwym ekstraktem waniliowym, którego przygotowanie trwa chwilę, jakość jest rewelacyjna, a cena wcale nie taka wysoka.

Składniki
1 laska wanilii
75 ml wódki

Ona laskę wanilii przekrawa wzdłuż, ale nie do końca.

 

Gdy ta ułamuje się na długości 3/4, Ona zupełnie się tym nie przejmuje i wkłada ją do małego słoika.



Następnie zalewa wanilię alkoholem.


Odstawia słoiczek w ciemne i chłodne miejsce.

Reszta alko się nie marnuje. Tu wkracza On, który robi doskonałego drinka - sobie z pomarańczowym sokiem, Jej z napojem z czarnej porzeczki.

Po dwóch dniach Ona zagląda do szafki. Ekstrakt zmienił kolor. Ona wstrząsa delikatnie słoiczkiem i odstawia go na dłuższy czas. Za jakiś miesiąc najwcześniej wypróbuje. Już teraz pachnie intensywnie, aromatycznie, lepiej niż sztuczne ekstrakty udające wanilię. Gdy zużyje część ekstraktu Ona doleje jeszcze trochę alkoholu - taki dodatek do deserów starczy na długi czas.


Przepis bierze udział w akcji:
Potrawy 
rozgrzewająceSmakowite Prezenty

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Świetna sprawa, teraz już wiemy, że będziemy go robić regularnie:)

      Usuń
  2. Taki ekstrakt muszę sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkrótce wypróbuję, jak sprawdza się w ciastach. Na razie strasznie kusi zapachem i coraz intensywniejszym kolorem:)

      Usuń
  3. A ja specjalnie przywoziłem sobie buteleczkę ekstraktu z USA (Nigella i cała ta zgraja bez przerwy używają ekstraktu waniliowego, a my nad Wisłą tylko tę wanilinę chemiczną, pomyślałem, że nie będę gorszy). Godziny spędziłem na przeszukiwaniu regałów w Walmarcie, żeby znaleźć taki bez sztucznych dodatków... A wystarczyło odwiedzić Wasz blog. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!