wtorek, 18 września 2012

Makaron w sosie tuńczykowo-pomidorowym

To danie zachwyciło Ją niepowtarzalnym połączeniem oliwek, kaparów i tuńczyka, które zanurzone w pomidorowym sosie oblały apetycznie makaronowe rurki. Takim obiadem zaskoczył Ją On pewnego popołudnia. Zaskoczył, rozkochał i nie porzucił. Więcej nawet: obiecał przygotować je jeszcze nieraz!


Składniki
20 dag rurek makaronowych
1 puszka tuńczyka
1 puszka pomidorów
1 cebula
10 czarnych oliwek
8 kaparów
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
olej
sól
pieprz
płatki chilli

On cebulę poszatkował i podsmażył. Dodał do niej sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a na koniec płatki chilli. Do kompletu dorzucił pokrojone pomidory razem z zalewą.

W wodzie z dodatkiem odrobiny oleju oraz soli ugotował makaron.

Ona była już coraz dalej fabryki, a coraz bliżej Niego i obiadu. Na patelnię On dorzucił więc kapary oraz przekrojone na pół oliwki. Sos wymieszał. Dorzucił także tuńczyka, a na koniec odcedzony makaron.


Całość obsypał natką pietruszki i wyłożył na talerze.


Ona po powrocie była wniebowzięta. Co nie znaczy jednak, że stała się nagle grzeczna jak aniołek;)