sobota, 22 grudnia 2012

Krokiety zamiast wigilijnych pierogów?

To już chyba ostatni przepis wykorzystujący zapasy kapusty. Ile można, prawda?;) Krokiety - oto o czym On marzył najbardziej. A do tego kubek rozgrzewającego barszczu i obiad gotowy! A może na Waszych stołach świątecznych zastąpią one tradycyjne pierogi?


Składniki
farsz
20 dag kapusty z grzybami

naleśniki
ok, 2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
ok. 1szklanki wody
1 jajo
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina oleju
szczypta soli

panierka
4 jaja
bułka tarta
olej

Ona z podanych składników przygotowała ciasto na naleśniki. Miało być dość gęste. Czuła, że tradycji stanie się zadość i że pierwszy naleśnik na pewno się nie uda. Wylała chochelką ciasto na suchą patelnię i rozprowadziła.


Jakie było jej zdziwienie, gdy przewrócony na drugą stronę placek nie uległ uszkodzeniu! I tak było już do końca smażenia.


Na ciepłych jeszcze naleśnikach Ona ułożyła farsz.


Naleśniki zwijała, tworząc mniej lub bardziej foremne krokiety.




Następnie maczała je w roztrzepanym jajku,


w bułce tartej,

znów w roztrzepanym jajku i w po raz kolejny w bułce tartej.


Następnie smażyła na odrobinie oleju.



Wyszły chrupiące, apetyczne. On zjadł je z angielskim sosem grzybowym. Oboje przechylili do tego kubek barszczu.


Przepis bierze udział w akcji: