Składniki
farsz
20 dag kapusty z grzybami
naleśniki
ok, 2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
ok. 1szklanki wody
1 jajo
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina oleju
szczypta soli
panierka
4 jaja
bułka tarta
olej
Ona z podanych składników przygotowała ciasto na naleśniki. Miało być dość gęste. Czuła, że tradycji stanie się zadość i że pierwszy naleśnik na pewno się nie uda. Wylała chochelką ciasto na suchą patelnię i rozprowadziła.
Jakie było jej zdziwienie, gdy przewrócony na drugą stronę placek nie uległ uszkodzeniu! I tak było już do końca smażenia.
Na ciepłych jeszcze naleśnikach Ona ułożyła farsz.
Naleśniki zwijała, tworząc mniej lub bardziej foremne krokiety.
Następnie maczała je w roztrzepanym jajku,
w bułce tartej,
znów w roztrzepanym jajku i w po raz kolejny w bułce tartej.
Następnie smażyła na odrobinie oleju.
Wyszły chrupiące, apetyczne. On zjadł je z angielskim sosem grzybowym. Oboje przechylili do tego kubek barszczu.
Przepis bierze udział w akcji: