poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Ostra rukola, a do niej: słonecznik i boczek

Ona miała wielką ochotę na sałatkę. Miało być kolorowo, nietypowo i smacznie. W sklepie sięgnęła po ostrą, czosnkową wręcz rukolę, a On złapał opakowanie pomidorków koktajlowych. W domu Ona dołożyła jeszcze parę drobnych składników i wyczarowała wiosenne danie.


Składniki
garść rukoli
6 pomidorków koktajlowych
3 łyżki łuskanego słonecznika
1 łyżeczka soku z cytryny
1 mały plaster boczku
1 łyżka jasnego sosu sojowego

Ona rukolę umyła i skropiła sokiem z cytryny.


 


Pomidorki koktajlowe Ona pokroiła na ćwiartki, a na suchej patelni uprażyła kolejno słonecznik i pokrojony drobno boczek.


Całość umieściła w misce.



Na koniec polała sosem sojowym.



Było smacznie, zdrowo i kolorowo.

Przepis bierze udział w akcji: