niedziela, 13 maja 2012

Wiosenny twarożek - czyżby to gzik?

Najlepsza propozycja na wiosenne śniadanie to twarożek. Ma kremową konsystencję, a dodawać można do niego, co tylko dusza zapragnie. Świetnie smakuje z rzodkiewką, kolorową papryką, czasem wystarczy mu jedynie sól i pieprz. Ona pamięta pierwsze swoje kolonie, gdzie w ZSRR-wskim Grodnie zajadała się takim twarożkiem na słodko - to chyba jedyny, obok wyjadanych z pozłotka trójkątnych serków topionych i pysznych lodów w gałkach smak, który Ona pamięta z tej wyprawy..

Tym razem postawiła na wytrawny serek - ze szczypiorkiem. W Wielkopolsce zwany jest gzikiem i dodawany do ziemniaków w mundurkach. Dla Niego i dla Niej to smak nietypowy. Zdecydowanie chętniej sięgają po twarożek do kanapek.


Składniki
1 kostka półtłustego twarogu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżeczki szczypiorku
sól
pieprz

Ona twaróg w miseczce rozdrobniła, dodała jogurt, sól oraz pieprz. Wymieszała, aż uzyskał kremową konsystencję. Na koniec dodała szczypiorek i znów zamieszała.



On zachwycił się prostotą, delikatnością i tym, jak Ona twaróg doprawiła. Poprosił o jeszcze.


Przepis bierze udział w akcji:

3 komentarze:

  1. Takie proste i takie pyszne,twarożek Pilos półtłusty do tego idealnie się nada na pastę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdaje się, że właśnie tego użyliśmy. Teraz chętniej będziemy sięgać po domowy - On panował przygotowanie domowego białego sera do perfekcji!:)

      Usuń
    2. Twaróg wyżej opisany został zrobiony od początku domowymi metodami ze świeżego mleka:
      Litr mleka świeżego zagrzać do 60 stopni, poczekać aż ostygnie do 40-45 stopni, dodać bakterie kefirowe (kefir, albo mleko acid). Odstawić do jogurtownicy na 6-8 godzin, potem na tydzień do lodówki. W kefirze powinny pokazać się grudki i rozwarstwiać serwatka. Teraz podgrzewamy do 60 stopni po czym wystudzony przekładamy na sitko z bawełnianą ścierką, kiedy serwatka spłynie twaróg będzie gotowy.

      Usuń

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!