niedziela, 20 maja 2012

Bataty hasselback - pieczone ziemniaki inaczej

Za Nią od dawna chodziły bataty. Po cichutku śledziły każdy Jej krok, kusiły ze sklepowych półek, bywało, że gdy się zapomniały - skrobały Jej marchewki.
Wreszcie Ona sięgnęła po słodkie ziemniaki. Postanowiła je upiec. Międzynarodowa mieszanka - słodkie ziemniaki na styl szwedzki hasselback.

Składniki
2 bataty
olej
sól gruboziarnista


Ona ziemniaki obrała i nakroiła na głębokość 2/3.



Co ciekawe, nie było przy tym ofiar - ani w postaci palców ani plastrów batatów. Następnie Ona ułożyła ziemniaki na wysmarowanej olejem blaszce. Wstawiła do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 min. Co jakiś czas odwracała je i lekko smarowała olejem.


On oniemiał, gdy je zobaczył. Bataty były słodkie, miękkie i stanowiły doskonały dodatek do tego amerykańskiego obiadu (ale o tym wkrótce). Ona swoje dla kontrastu posypywała solą. Pychota!

2 komentarze:

  1. Wygląda zachęcająco :)

    P.S. Lubię twój sposób pisania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna z oglądających koleżanek wystraszyła się, że jemy jeżyka;)

      P.S. Baaardzo mi miło:)

      Usuń

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!