Za Nią od dawna chodziły bataty. Po cichutku śledziły każdy Jej krok, kusiły ze sklepowych półek, bywało, że gdy się zapomniały - skrobały Jej marchewki.
Wreszcie Ona sięgnęła po słodkie ziemniaki. Postanowiła je upiec. Międzynarodowa mieszanka - słodkie ziemniaki na styl szwedzki hasselback.
Składniki
2 bataty
olej
sól gruboziarnista
Ona ziemniaki obrała i nakroiła na głębokość 2/3.
Co ciekawe, nie było przy tym ofiar - ani w postaci palców ani plastrów batatów. Następnie Ona ułożyła ziemniaki na wysmarowanej olejem blaszce. Wstawiła do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 min. Co jakiś czas odwracała je i lekko smarowała olejem.
On oniemiał, gdy je zobaczył. Bataty były słodkie, miękkie i stanowiły doskonały dodatek do tego amerykańskiego obiadu (ale o tym wkrótce). Ona swoje dla kontrastu posypywała solą. Pychota!
Wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńP.S. Lubię twój sposób pisania :)
Jedna z oglądających koleżanek wystraszyła się, że jemy jeżyka;)
UsuńP.S. Baaardzo mi miło:)