wtorek, 15 maja 2012

Jambalaya - kreolska potrawka z warzyw i mięsa

Ona i On bardzo lubią ryż. Zresztą wszelkie papki obiadowe są u nich mile.. jedzone. Wreszcie On postanowił zrobić swoją wersję jambalai - mięsno-warzywnej potrawki.

Składniki
0,5 laski kiełbasy lub szynki
0,5 papryki
2 średnie marchwie
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 szklanka bulionu
1 łyżka masła
0,5 szklanki ryżu
0,25 szklanki zielonej soczewicy
pieprz
sól
płynny ostry sos (tabasco)

On kiełbę, paprykę i marchew pokroił odpowiednio: w kostkę, paski i plastry. Cebule poszatkował i wrzucił na masło. Dodał kiełbasę i dusił chwilę razem. Następnie dodał przeciśnięty przez praskę czosnek, marchew oraz paprykę. Dorzucił pokrojone pomidory z sokiem i dusił pół godziny. Doprawił.

Do garnka z warzywami On dorzucił ryż z soczewicą. Do całości dolał bulion. Gotował, aż ryż zmiękł.  

 
On jeszcze na talerzu doprawiał jambalayę ostrymi sosami, Ona bez słowa wiosłowała. Polska wersja kreolskiej potrawy obojgu smakowała. Będzie dobrą alternatywą dla risotta, które często pojawia się na Jego i Jej stole.

6 komentarzy:

  1. przymierzałam się do tego ostatnio, chyba w końcu spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy! Danie bardzo wygodne, szczególnie że przygotować je można dzień wcześniej, a ryż czy soczewicę dorzucić podczas podgrzewania:)

      Usuń
  2. A ryż z soczewicą to się wrzuca "surowy"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! I gotuje się w dolanym bulionie - ładnie namiętnie i fajnie przejdzie smakiem warzyw:)

      Usuń

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!