On upiekł na tegoroczną Wielkanoc dwie piękne baby drożdżowe. Ona zachomikowała białka, które zostały po tej uczcie. Nie wiedziała tylko, co z nimi zrobić: udawaną jajecznicę czy bezy? Postawiła na trzecią opcję: pieguska, czyli ciasto z makiem na białkach. Proste, szybkie i całkiem smaczne.
Składniki
10 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maku
1szklanka cukru
1szklanka białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
lukier:
cukier puder
mleko
Ona masło rozpuściła, a białka ubiła z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodała masło, przesiała mąkę, dorzuciła mak i dodała proszek do pieczenia. Całość zmiksowała i przelała do tortownicy. Wstawiła do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 minut.
Lukier z cukru pudru i mleka przygotowała Jej Mama, nim Ona się obejrzała.
mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńja muszę w końcu sobie foremki zakupić!!!
Rewelacja ! Za zawsze mam problem co z białkami zrobić bo bezów nie lubię. Zapisuję twój przepis !
OdpowiedzUsuńRobiłam piegusa kilka razy, bardzo fajne ciasto :)Chyba jeszcze dodałam skórkę z cytryny.
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo z tymi piegami :)
OdpowiedzUsuń