czwartek, 15 marca 2012

Orzeźwiająca zapiekanka z łososiem

Ryby często goszczą na Jego i Jej stole. Schaboszczaka może nie być, bez mielonego też mogą się obejść, ale ryba musi się pojawić.
Gdy te nadmorskie nie są dostępne Ona i On sięgają po wędzone wersje tych łatwiej dostępnych - np. łososia. Z takich skrawków wędzonej, delikatnej ryby On wyczarował pyszną zapiekankę.


Składniki
20 dag makaronu
20 dag wędzonego łososia
15 g mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany 18%
sok z 1/2 cytryny
koperek
sól
pieprz


On ugotował makaron na półtwardo, a piekarnik rozgrzał do czerwoności. Rybę podzielił na drobne kawałki i dorzucił do makaronu. Skropił cytryną.

W rondlu roztopił masło, dosypał mąkę i intensywnie zamieszał, a następnie dolał śmietanę. Zagotował, aż masa zgęstniała. Dodał sól, pieprz i koperek.

Makaron wyłożył w żaroodpornym naczyniu i zalał sosem.Piekł ok. 30 min., aż górna warstwa zarumieniła się.


Jej najbardziej smakowało połączenie łagodnej ryby z orzeźwiającym sokiem z cytryny. No i koperek - pychota!

Przepis bierze udział w akcji

6 komentarzy:

  1. Znam i kocham!!! To jedna z naszych ulubionych zapiekanek! Wszyscy się nią zajadamy, Filippo też. Dziękujemy za przepis! Zdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ścineczki są cudne. na brzuszkach się przejechalam, bo dosc tluste sa, ale scineczki wspaniale! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, prawda, prawda, szczególnie że i reszta zapiekanych składników zapewnia niezłą dawkę energii;)

      Usuń
  3. Uwielbiam połączenie makaronu i ryb. A jeszcze łososia... mmmmniam!

    OdpowiedzUsuń

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!