Składniki
30 dag płatków owsianych
10 dag mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
10 dag orzechów włoskich
10 dag rodzynek
17 dag masła
1 jajo
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
aromat waniliowy
Ona orzechy uprażyła w rozgrzanym piekarniku przez kilka minut. Masło utarła z cukrem, po czym dodała aromat waniliowy i jajo.
Do drugiej miski przesiała mąkę, po czym dodała sodę, cynamon i sól. Całość dodała do maślano-jajecznej masy i wymieszała. Na koniec dorzuciła płatki owsiane, orzechy i rodzynki.
Ciasto Ona nakładała łyżką, formując w dłoni niewielkie kule. Każdą rozkładała na blasze i ugniatała, formując bardziej lub mniej kształtne okręgi. Piekła w rozgrzanym do czerwoności piekarniku ok. 15 minut, a po przewróceniu na drugą stronę ok. dodatkowych 5 - do przyrumienienia.
Przepis bierze udział w akcji:
o tak, owsiane ciastka zawsze i wszędzie! :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasta są super!
OdpowiedzUsuńNo Kochani, czas na szczerośc :) Zapraszam po odbiór nagrody Liebster Blog http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/11/trafio-mnie-moje-40-i-4czas-na-spowiedz.html i liczę na podwójne odpowiedzi !!! :D
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki! Wkrótce odpowiemy:)
Usuńwspaniałe ciasteczka ! przepis na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńOgólnie bardzo ciekawy sposób prowadzenia bloga :) taki rzekłabym intrygujący... Pozdrawiam :)
Dziękujemy:)
Usuń