wtorek, 17 kwietnia 2012

Wytrawne tarty w wersji mini

Choć Ona i On uwielbiają tarty. Wytrawne wypieki mogłyby towarzyszyć Jemu i Jej każdego dnia. W ramach cięć budżetowych i dietkowych Ona i On sięgają po mini wersję tart - tartaletki. Kombinacji jest tu wiele. Na pierwszy test poszły tartaletki z papryka i oliwkami, ale kombinować można dowolnie.




Składniki
na ciasto
150 g mąki żytniej
50 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
wody - ile trzeba, by ciasto wyrobić

farsz
serek śmietankowy+chili+czarne i zielone oliwki
papryka+jajo+100 g śmietany+sól+pieprz+szczypiorek

Ona zarabia ciasto. Ona i On kupili nowe foremki do tartaletek - ceramiczne, więc odpada smarowanie tłuszczem i wysypywanie bułką tartą. Ona zachwala wygodę. On znów załamuje ręce, że mąka jest wszędzie.


W rozgrzanym piekarniku foremki spędzają jakieś 8 minut. Po tym czasie Ona smaruje część z nich śmietankowym serkiem, dodaje pokrojone oliwki i oprósza chilli.


Na dnie kolejnych układa pokrojoną w paski paprykę, a do rozbełtanego jajka dodaje przyprawy i śmietanę - jajeczną masę wylewa do tartaletek. Dla kontrastu dodaje szczypiorek.


Całość piecze się jakieś 20 min.


Ona i On wciągają je migiem. I chcą jeszcze! W wersji maxi!


2 komentarze:

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!