To szybkie danie przypomina Jemu i Jej ostatnie lato. A że do tegorocznego już tylko mały krok, zapiekane bakłażany musiały zagościć na Jego i Jej stole.
Składniki
1 bakłażan
1 kulka mozzarelli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
oregano
sól
pieprz
olej
bułka tarta
Ona bakłażana obiera ze skórki i kroi w nieduże plastry.
Każdy obsypuje solą z obu stron i pozostawia na 10 minut, aż puści gorzki sok.
Po tym czasie Ona warzywo przemywa wodą, a mozzarellę kroi w plastry.
Na oleju Ona podsmaża cebulę, dodaje do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i dużo oregano. Następnie dorzuca pokrojone pomidory z puszki i gotuje sos.
Powinien mieć dość gęstą konsystencję - w razie potrzeby Ona dodaje nieco koncentratu pomidorowego.
Bakłażany układa na dnie żaroodpornego naczynia. Drugą warstwę stanowi sos, kolejną - mozzarella i tak do samej góry. Na końcu, najlepiej na warstwie bakłażanów Ona rozkłada przygotowaną w misce papkę, która po upieczeniu zmieni się w aromatyczną, chrupiącą skórkę (wymieszane 4 łyżki bułki tartej, nieco soli, sporo oregano i 2 łyżki oleju).
Zapiekankę Ona wstawia do rozgrzanego piekarnika na ok. 30-40 minut. U Niego i u Niej szybko rozchodzi się apetyczny zapach. Smak warstwowego dania poznają po chwili - zachwyca.
Przepis bierze udział w akcji:
Oj, tak. Smak zachwyca! Jadłam u koleżanki w Anglii (Polka), tylko ona obsmażała bakłażana w panierce z bułki tartej. Pychota!
OdpowiedzUsuńKupiłam w lidlu dwa piękne bakłażany, w sumie nie wiedziałam po co ale tak ładnie wyglądały, dziękuję za super pomysł na pyszne danie, zapowiada się prawdziwa uczta:)
OdpowiedzUsuńnie powinienem ogladac blogów na glodnego :( mam nadzieje ze maja mozarelle w sklepie
OdpowiedzUsuń