On jest Jej domowym mistrzem kuchni azjatyckiej. Ona jest pewna, że gdyby On miał konkurować z fachowcami, nie wypadłby blado. Więcej: to specjaliści mogliby zblednąć ze strachu. Jedyny kolor, jaki towarzyszyłby im w starciu z Jego kurczakiem z dodatkiem bambusa to wstydliwa czerwień, która niechybnie by oblała ich lica.
Składniki
makaron ryżowy
30 dag kurczaka
1 puszka pędów bambusa
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
3 dymki
3 łyżeczki octu ryżowego
olej
On pokrojonego w kostkę kurczaka zamarynował w sosie sojowym z dodatkiem octu i cukru. Ona pewnie wytrzymałaby z tym marynowaniem jakiś kwadrans, On na przygotowania dał sobie całą noc.
Makaron ryżowy zgotował i zabrał się za przygotowanie mięsiwa. Wrzucił je na odrobinę oleju i podsmażył kilka minut. Następnie dodał posiekaną dymkę i pędy bambusa. Wszystko wymieszał i po niedługiej chwili smażenia podał z ugotowanym makaronem.
Szybka ta chińska kuchnia, prawda?
A jaka pyszna!
Wygląda cudnie, ale ja niestety nie bardzo lubię zapach bambusa :( Ale walczę z tą wadą, wszak bez niego nie ma azjatyckiej kuchni ;)
OdpowiedzUsuńBogdanko, walcz z rasizmem;) W daniu jest taki chrupki i soczysty. Warto spróbować:)
UsuńEgzotycznie. :) Lubię takie dania, a pędy bambusa są pyszne/
OdpowiedzUsuńczacha dymi.
Usuń