środa, 12 września 2012

Pomidory i mozzarella w makaronie ukryte

To danie idealne pasuje na słoneczne letnie popołudnie. A jeśli akurat słońca zabraknie - jak dziś - można je miło wspomnieć. Jeśli popołudnie rozpocznie się wieczorem - sprawdzi się równie dobrze.

Oto spaghetti al pomodoro. Pod tą dźwięczną nazwą kryje się szybki w przygotowaniu makaron z dodatkiem świeżych pomidorów i nadającej kremowej konsystencji rozpuszczającej się w cieple mozzarelli.


Składniki
20 dag makaronu spagetti
2 pomidory
0,5 kulki mozzarelli
1 czerwona cebula
olej
bazylia
chilli
sól
pieprz

On ugotował makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pomidory sparzył i obrał ze skóry, a następnie pokroił w kostkę.
Czerwoną cebulę posiekał i podsmażył na oleju. Dodał sól i pieprz.

Ugotowany makaron dorzucił na patelnię. Dodał pomidory i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wymieszał. Na koniec dodał porwane listki bazylii i nieco chilli.



Nie mogło być prościej. Nie mogło być smaczniej.

17 komentarzy:

  1. Obłędne danie! Szybkie i doskonale trafiające do moich smaków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy! Kto chce, może dorzucić do niego nieco dodatków - to tylko początek inspiracji:)

      Usuń
  2. No, pysznie. :) Bardzo lubię to danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie, pyszne, pomidorowo-serowe, same zalety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I co najlepsze, w rozsądnej porcji nie jest ciężkie. Raczej przyjemnie letnie:)

      Usuń
  4. Zrobię to! Zaklinam się, że zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Stęskniłam się za takim makaronem : )

    OdpowiedzUsuń
  6. I oto propozycja idealna dla mnie!!! Przepis wykorzystam na pewno!!!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam;) Cebulkę zamieniłam na czosnek, dodalam suszone pomidorki i wyszło pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie wygląda przepysznie. Osobiście jestem wielką fanką pomidorów!:)

    OdpowiedzUsuń

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!