I nie, nie było to klasyczne włoskie pesto z orzeszkami pinii, parmezanem oraz oliwą. Było to polskie, tanie, niezwykle aromatyczne pesto - idealne, gdy nie chce się wyskakiwać po drogie produkty do delikatesów.
Składniki
liście z 3 łodyżek bazylii
garść słonecznika
3 łyżki oleju rzepakowego
pieprz
sól
On listki bazylii umył i wrzucił do blendera.
Ona na łyżce oleju ze szczyptą soli uprażyła słonecznik. Dorzuciła do blendera.
Miksowała całość, stopniowo dodając olej - by masa była kremowa, a także sól i pieprz - do smaku.
A potem z tego pesto Ona i On zrobili makaron - pyszny, zielony, aromatyczny.
Składniki
30 dag spagetti
8 czarnych oliwek
4 łyżki bazyliowego pesto
1 łyżka oleju
sól
Ona i On ugotowali makaron z łyżką oleju i odrobiną soli. Ugotowany wymieszali na podgrzanej patelni z pesto. Dorzucili oliwki i zjedli z apetytem.
Przepis bierze udział w akcji:
Właśnie takie pesto wykorzystuje do zapiekanej bagietki z suszonymi pomidorami.zdjęcia apetyczne!
OdpowiedzUsuńTeż robię takie pesto :) Wiem, że Włosi by się przeżegnali na myśl o pesto z olejem rzepakowym zamiast oliwy z oliwek, ale w gruncie rzeczy, olej rzepakowy jest nawet zdrowszy (ma więcej omega-3) :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek, na pewno wyborne :)
OdpowiedzUsuńPodobnie robię pesto :)
OdpowiedzUsuń1. Olej rzepakowy
2. Słonecznik już obrany w cenie 1,25zł za 100g
3. Bazylia suszona za jakieś 70gr.
Słonecznik smażę na patelni bez tłuszczu, wrzucam do blendera z bazylią, po zblendowaniu dodaję olej i blenduję jeszcze raz.