piątek, 16 listopada 2012

Kaszka manna z karmelem

Z braku smacznych wiśni czy malin On prawie zdezerterował z kuchni, gdy Ona podała mu kaszkę z jedynym dostępnym pod ręką słodkim syropem owocowym. On postanowił więc znaleźć nowy, jesienny sposób na ulubione weekendowe śniadanie i przygotował - oto kaszka manna z karmelem.



Składniki
nieco ponad 1/2 litra mleka
łyżeczka miodu
ok. 20 łyżek kaszki
cynamon
karmel:
1 łyżeczka masła
2 płaskie łyżki cukru brązowego cukru trzcinowego
1 łyżka wody

On kaszkę gotuje na mleku z dodatkiem miodu i cynamonu. Na patelni rozpuszcza masło, dodaje cukier, który topi (gdy ten się buntuje, dodaje nieco wody). Karmelem polewa rozłożoną do miseczek kaszkę.


Nie mogło być prościej. I smaczniej!

Przepis bierze udział w akcji:
Potrawy 
rozgrzewające

6 komentarzy:

  1. Och, muszę sobie zrobić taką kaszkę :D Uwielbiam karmel, uwielbiam mannę... A na takie połączenie jeszcze nie wpadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niewiele kombinowania, a wszystkim tym, którzy lubią słodkie śniadania - polecamy z czystym serce i już wyczyszczonymi miseczkami;)

      Usuń
    2. Ja też. Cud miód i orzeszki:D

      Usuń
  2. Prawdziwe szaleństwo. Z chęcią bym zaczęła taką karmelową kaszką dzień :)

    OdpowiedzUsuń

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!