poniedziałek, 4 marca 2013

Zielone kopytka czyli szpinakowe gnocchi

Ona i On uwielbiają wszelkie kluchy. Tak, tak, mączne, zapychające kluchy - pychota! Kiedy Ona zjadła raz szpinakowe kluseczki we włoskiej knajpce, była oczarowana. Postanowiła zrobić takie w kuchennym zaciszu - można je nazwać kluskami ze szpinakiem, szpinakowym gnocchi albo zwyczajnie - pozieleniałymi kopytkami. Taki miks włoskiej i polskiej kuchni.

 
Składniki
40 dag mrożonego szpinaku (lub świeżego, uduszonego)
40 dag ziemniaków
2 jaja
3 szklanki mąki
sól
pieprz

On zgniótł na gładką masę ugotowane ziemniaki. Ona dodała do nich rozmrożony szpinak, wbiła jaja, dosypała sól i pieprz. Całość zarobiła. Masa długo nie była wystarczająco zwarta, by wyrobić z niej wałeczki. Dosypywała więc mąki. I dosypywała..

Wałeczki kroiła na kawałki i wrzucała na osolony wrzątek. Gotowała chwilę.





Taki zapas kopytek Ona i On zamrozili.

Jak je jedli? Podsmażone na maśle z rozgniecionymi ząbkami czosnku i odrobiną gruboziarnistej soli. Pychota.




10 komentarzy:

  1. Ale pycha ;) Zwykłe kopytka jadłam, teraz czas na zieloniaste ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto pokolorować swój talerz:)

      Usuń
  2. Mamma mia! Przygarniam ten przepis w te pędy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na bloga. Życzę wytrwałości w prowadzeniu. pozdrawiam i obserwuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham szpinak, ale w postaci Klusek jeszcze go nie jadłam. Muszę spróbować. Pewnie zmiędlone brokuły też się nadadzą. Nie jesteśmy wegetarianami, ale czasami tak najemy się warzyw, że już nie starcza miejsca na kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spotkanie jest skierowane do bloggerek kosmetycznych, ale ze swojej strony nie mam nic przeciwko temu by pojawiła się na nich osoba z innej branży ;-) Zapraszam więc serdecznie do obserwacji mojego bloga żeby być na bieżąco i oczywiście zapraszam na spotkanie :-) Jeśli nie będziesz się nudziła w tematyce kosmetycznej =]

    OdpowiedzUsuń

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!