środa, 21 września 2011

Tarta szpinakowa z fetą. Lub bez

Ona zawsze słyszy: tarta? To takie trudne, tyle zachodu kosztuje i pracy. Puka się wtedy w głowę, do kuchni wybiera i robi: taką ze szpinakiem, z brokułami, z makrelą, botwinką, szprotkami a nawet po meksykańsku.

Ale ta ze szpinakiem jest najprostsza jest nr 1 w Jego i Jej kuchni.
Oto i zielony placek.



Składniki:
ciasto
300 g mąki żytniej
100 g mąki pszennej
4 łyżki oleju
wody - ile trzeba, by ciasto wyrobić

farsz
1 opakowanie szpinaku mrożonego
2 cebule dymki
3 ząbki czosnku
5 łyżek kwaśnej śmietany
łyżka masła
sól, pieprz
feta - dodatek (nie)zbędny

Ona zarabia ciasto ze składników, wałkuje cienko i na nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę wykłada. Nakłuwa gęsto widelcem i do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 min wkłada.



Cebulkę szatkuje i na maśle szkli. Szpinak rozmrożony dodaje i gotuje. Sól, pieprz, wyciśnięty czosnek dodaje, a na koniec śmietanę. Dość gęstą całość na tarcie wykłada i na ok. 30 min. do pieca wkłada. Jeśli tylko chce, fetą obrzuca, nie wyzwiskami.


Zajada z białym winem.... On nigdy nie może się nadziwić, że tak szybko Jej to idzie, że tak smaczne i łatwe...

Przepis bierze udział w akcjach
 

14 komentarzy:

  1. mmmmmmmmmmmmmmmmmm :) lubie szpinak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Podzieliłabym się kawałkiem, ale pozostało po nim tylko wspomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha;)znam w autopsji;)rzecz jasna w Jej wykonaniu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach! Po tej ostatniej wypowiedzi Ona aż rumieńcem spłonęła;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam podobną,ale dosyć dawno,lubię takie smaki;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno smaczne, ale tym razem wygląda jak przypalona pizza ;) Choć to i tak nie powstrzymałoby mnie przed skradzeniem kęsa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje tarty właśnie tak wyglądają;) I nic sobie z tego nie robią, wredne baby;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam wczoraj- wyszło pychaste; zamiast fety dodałam uzbierane wcześniej grzyby- gąski i kurki...

    OdpowiedzUsuń
  9. Oooo! Bardzo się cieszę:) Musiało być smakowite:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obrzydliwie.

    OdpowiedzUsuń
  11. PS. Słowo "nakłuć" piszemy przez u.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasna sprawa, ale tak obrzydliwa była tarta, że nas zamroczyło.

      Usuń

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!