niedziela, 1 kwietnia 2012

On ma apetyt na.. pierogi z kaszą i twarogiem

On i Ona uwielbiają pierogi. Ona najbardziej mamine z mięsem i letnie ze śliwkami. On - z gryczaną kaszą. Jedli latem przygotowane przez Nią pierogi z wiśniami. Wyszły całkiem, całkiem. Ale sezon minął, a pierogi zajadali jedynie od Jej i Jego Mamy.

Ona postanowiła trochę podziałać, przygotowując Jego ulubione kluchy.



Składniki (ok. 45 pierogów)
na ciasto:
0,5 kg mąki
szczypta soli
woda
na farsz:
0,5 szklanki kaszy ryczanej
0,5 kostki półtłustego  twarogu
1 cebula
sól
pieprz

On ugotował kaszę gryczaną i przysmażył na maśle, doprawiając solą i pieprzem, posiekaną cebulkę.


Później Ona i On poszli na poszukiwania twarogu.

Po powrocie On zamieniał się w Batmana rozwiązując zapytania Zagadki, a Ona zagniotła składniki na ciasto.



 Kaszę wymieszała z cebulką, twarogiem, solą i pieprzem.


Zabrała się za wałkowanie ciasta i wycinanie go na pierożki.



Ona nawet nie udaje, że sama zalepia brzegi pierogów. Pomaga Jej w tym prosty instrument sprezentowany kiedyś przez babcię. Na posypany przyrząd kładzie kawałek ciasta, a w jego środku układa łyżeczkę farszu. Zalepia.




Piekli się, gdy Jej nie wychodzi, a co! Ale w ramach nierównej walki ofiary są dwie - dwa źle sklejone pierogi. Ona obsypana mąką przeżyła.



Potem Ona zagrzała w garnku wodę, dorzuciła łyżeczkę soli i na wrzątek wrzucała pierogi. Po wypłynięciu wyciągała.


Ugotowane podsmażyła na odrobinie masła. Ona i On zjedli je z maggie - premierowo na nowych, sprezentowanych przez Jej Rodziców talerzach. Idealnych na wiosnę:)


4 komentarze:

  1. Takich jeszcze nie jadłam, ciekawią mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I jaki śliczny taleeerzykkkk!

    OdpowiedzUsuń
  3. talerze piękne, by je podziwiać zmiotłabym w mig wszystko co się na nich znajduje;)a takie pierogi to jeszcze szybciej;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki, że przypomnieliście mi, że można je zrobić samemu (leniwa jestem i mało cierpliwa!). Świetny farsz. :)p.s. Dostaliście ode mnie wiadomość?

    OdpowiedzUsuń

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!