Składniki
1 kg żeberek
sos barbecue
Było to Jej pierwsze podejście do tego mięsiwa, więc najpierw płat mięcha podzieliła na części z dwiema kostkami i dokładnie wymyła. Następnie przygotowała sos barbecue, którym natarła żeberka. Ona przyznaje: nie wyglądało to specjalnie apetycznie.
Zamarynowane mięso Ona odstawiła na noc do lodówki.
Następnego dnia ułożyła je w brytfannie i włożyła na ok. 2 godziny do rozgrzanego piekarnika. Liczyła naiwnie, że tłuszczyk sam się wytopi, a gdy tak się nie stało (wszak to nie grill!), jego nadmiar usuwała, przekładając raz po raz żeberka, by ich rumieńce nie zamieniły się w spaleniznę.
Wyszły apetyczne. On zachwycił się tym smakiem od razu, także Ona z chęcią oblizywała kostki.
Do obiadu Ona przygotowała dodatkową porcję sosu barbecue, w której Oni maczali mięsiwo. Do tego Ona zaserwowała bataty i colesława. Prawda, że dobry zestaw?
Następnym razem taki komplet obiadowy Ona i On przygotują na grilla. To dopiero będzie uczta!
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!