czwartek, 24 maja 2012

Żeberka w sosie barbecue

Podstawą amerykańskiego obiadu, którym Ona chciała Jego zaskoczyć miały być żeberka. A jak żeberka, to w sosie barbecue.


Składniki
1 kg żeberek
sos barbecue

Było to Jej pierwsze podejście do tego mięsiwa, więc najpierw płat mięcha podzieliła na części z dwiema kostkami i dokładnie wymyła. Następnie przygotowała sos barbecue, którym natarła żeberka. Ona przyznaje: nie wyglądało to specjalnie apetycznie. 


Zamarynowane mięso Ona odstawiła na noc do lodówki. 

Następnego dnia ułożyła je w brytfannie i włożyła na ok. 2 godziny do rozgrzanego piekarnika. Liczyła naiwnie, że tłuszczyk sam się wytopi, a gdy tak się nie stało (wszak to nie grill!), jego nadmiar usuwała, przekładając raz po raz żeberka, by ich rumieńce nie zamieniły się w spaleniznę. 

Wyszły apetyczne. On zachwycił się tym smakiem od razu, także Ona z chęcią oblizywała kostki.



Do obiadu Ona przygotowała dodatkową porcję sosu barbecue, w której Oni maczali mięsiwo. Do tego Ona zaserwowała bataty i colesława. Prawda, że dobry zestaw?

Następnym razem taki komplet obiadowy Ona i On przygotują na grilla. To dopiero będzie uczta!

Przepis bierze udział w akcji:
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!