piątek, 1 czerwca 2012

Makaron ze szparagami. Jogurtowy sos na dokładkę

Ona i On czują na plecach oddech sezonu poszparagowego. Nowa era nadejdzie szybciej, niż przypuszczają. Czym prędzej kupują więc apetyczne pęczki i wcinają, jak tylko wyobraźnia im podpowiada. Ona uwielbia takie z wody lub na parze z bułką tartą. On przepada za Jej zupą szparagową.

W tym sezonie wygrywają zielone. Ostatnio Ona dodała je do makaronu.

Składniki
pęczek zielonych szparagów
20 dag makaronu
6 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka serka naturalnego
1 łyżka mąki pszennej
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
pieprz
chilli

Ona szparagi umyła i odkroiła zdrewniałe końcówki. Warzywa ugotowała w wodzie z 1 łyżeczką soli oraz cukru.

W tym czasie On ugotował makaron, a Ona zabrała się za szybki sos. Jogurt wlała do rondla, dodała serek, wyciśnięty przez praskę (i przez Niego, a jakże!) czosnek, doprawiła solą oraz pieprzem. Zagotowała. Na koniec zagęściła sos mąką. 

Ona na patelnię (dlaczego tam? bo było Jej łatwiej wymieszać) wrzuciła odcedzony makaron, dodała sos i dorzuciła pokrojone szparagi.



Na Jej porcję powędrowało jeszcze nieco pachnącego pieprzu.


On sypnął od serca chilli. 


Jedli niedługo ale szczęśliwie.


1 komentarz:

  1. Spieszmy sie wcinac szparagi, tak szybko odchodza :)
    (Ja juz troche zamrozilam, bo jestem pewna, ze gdzies na jesieni zachce mi sie zielonych szparagow...)

    OdpowiedzUsuń

Ona i On dziękują za Twój apetyt na komentarz i życzą smacznego!